Start | Info | Historie | Betydning | Investorer | Synspunkter | Video | Linker | Kontakt    
         
   
iski.no - Synspunkter
   
         
   

Terje Håkonsen om området:

Snowboardlegenden Terje Håkonsen var på besøk her i Isfjorden i mars sammen med de beste kjørerne fra The Oakley Arctic Challenge. Han ble intervjuet i utgave nr 2 2007 av bladet Spor som er utgitt av Møre og Romsdal fylke.

Han mener at området har sinnssyke muligheter, men ser utviklingsmuligheter i forhold til tilgjengelighet og mener at det godt kan være heisanlegg oppe i fjellene her. Mange, til og med i Norge, vet ikke om at vi har fjell som her i Romsdalen, nettopp på grunn av at det ikke er heiser. Se også artikkel om Haakonsen i Romsdals Budstikke: Klikk her >>

   
   
   
   
Skibrødre taler ISKI sin sak!
   
   
   
   

Børge Søvik , 24 år: Landslagsløper i telemark. Har vært på landslaget siden 2001. Har 17 seirer og 30 pallplasseringer totalt i WC. Har 5 sølvmedaljer fra VM og vant VM sammenlagt i 2005. Vunnet WC sammenlagt en gang og de individuelle grenene flere ganger. Vant kongepokalen i 2006 og har 3 gull i NM totalt. Flere seirer i diverse fjelltelemark både som junior og senior.

 

Kjetil Søvik, 32 år: Ansatt i Norges Skiforbund som sportssjef i telemark. På landslaget fra 1999 til 2005. Har ett sølv og en bronse fra VM. 11 WC seire og over 30 pallplasseringer i WC, vunnet World-Cup sammenlagt en gang og de individuelle grenene flere ganger. Har 5 NM-gull og er nordisk mester. 5 seire i Galdhøpiggrennet og 3 seire i Alperittet samt vunnet flere andre fjelltelemarkrenn.

 

Bakgrunn:
Vi er oppvokst i Isfjorden og har fra vi var små brukt fjella i området både sommerstid og vinterstid. Skiinteressen har alltid vært der og det er telemarkkjøring som har tatt det meste av vår tid. Vi var i Furulia de få dagene det var åpent der i løpet av vintrene og ellers brukte vi mye tid på toppturer. Vi er konkurransemennesker og det ble etter hvert naturlig å delta i telemarkrenn. Det startet med fjelltelemark, men ble mer og mer konkurranser i alpinanlegg. Den økte satsingen førte til at vi måtte reise bort for å få gode treningsforhold. Det har blitt mange mil i bil gjennom årene.

Hvis ISKI hadde vært en realitet da dere vokste opp, hva kunne det ha betydd for deres karriere?

Kjetil: Jeg startet ganske seint med konkurranser og trening. Jeg kjørte ikke mitt første NC-renn før jeg var 21 år! Hadde jeg hatt et snøsikkert anlegg med flomlys i nærområdet så hadde jeg nok utviklet meg til en bedre skiløper tidligere. Jeg kunne også ha bodd hjemme i Isfjorden når jeg satset på idretten. Hadde anlegget vært der så hadde det også helt sikkert vært et mye større miljø.

Børge: Jeg begynte å satse for fult på telemark når jeg var 15 år. Jeg var heldig og hadde en bror som dro meg med på samlinger og renn. Det er nok først og fremst han som fikk meg til å begynne med telemark som konkurranseidrett siden det ikke var noe spesielt miljø for dette i Isfjorden. Etter hvert skjønte jeg at Isfjorden ikke var noe blivende sted for en som ønsket å satse på nedoverski, derfor flyttet jeg til Oppdal for å få muligheten å satse på det jeg ville. Hadde ISKI vært en realitet når jeg vokste opp, ville det ført til at jeg kunne bodd hjemme lengre. Jeg hadde også fått muligheten til å satse tidligere på telemark og kanskje hatt et enda bredere skigrunnlag enn jeg har nå.

Hva tror dere at ISKI vil ha å si for skiaktiviteten i regionen?

Kjetil: Jeg er helt overbevist om at vi har sett mange flere barn og unge på ski. Og når vi vet at ”barn på ski, er glade barn” så er dette et viktig argument for å få til en alpinbakke, langrennsløyper og skiskytterstadion i Isfjorden. Det er også helt klart at en avgjørende faktor for å øke rekrutteringen til skisporten er at barna får god tilgang på anlegg. Området som skianlegget er tenkt lagt til er snøsikkert og supplert med snøproduksjonsanlegg så vil sesongen være veldig lang. Med slike gode fasiliteter så vil det også være naturlig å legge konkurranser dit, noe som vil være positivt for idrettslaget. Dette vil bli et anlegg for hele romsdalsregionen for vi vet at andre anlegg i området sliter med snøsikkerheten.

Børge: For at det skal kunne bli et stabilt godt skimiljø i Rauma trenger vi et samlignspunkt for alle typer skiaktivitet. Alle skiidrettene trenger et skikkelig anlegg der treningsmulighetene er stabile og gode. Det er vanskelig å få satset skikkelig og få med folk når ikke det er muligheter for å trene skikkelig. En annen ting som er viktig er at det blir et tilbud til alle, ikke bare til de som har veldig interesserte foreldre. ISKI blir et snøsikkert anlegg i nærområdet, som vil gi langt flere mulighet til å komme seg i aktivitet.

Dere har begge bodd lenge utenfor Rauma, kan ISKI ha betydning for om dere flytter tilbake til kommunen?

Kjetil: For kommunen vil ISKI være en mulighet til å få et løft næringsmessig. En utbygging vil føre med seg mange arbeidsplasser og etter ferdigstillelse vil det også være behov for et betydelig antall arbeidsplasser. Et ”døende” Isfjorden sentrum vil få nytt liv og være viktig for bygdesamfunnet. Rundt ISKI vil det helt klart være typer jobber som kan være aktuelle for meg. Og at det er en mulighet for arbeid i kommunen er helt klart en avgjørende faktor for om jeg flytter hjem igjen. ISKI vil også gi kommunen et økt fritidstilbud som også er viktig for en eventuell retur til Rauma.

Børge: Et sånt anlegg som er planlagt vil uten tvil gjøre Isfjorden til en mer attraktiv plass for meg å bo. Jeg ønsker å bo der det er mulighet til å gjøre det jeg liker best. At mine barn skal få muligheten til å utfolde seg både i fjellet og i løypene er helt klart viktig når jeg en dag skal bestemme meg for hvor jeg skal bo. ISKI vil da bety mye for mine vurderinger når det gjelder bosted.

Dere har sikkert registrert at det er stemmer som er negative til ISKI. Hva tenker dere om deres synspunkter?

Kjetil:Det vil alltid være noen som er mot nye ting. De ønsker å ha det som det alltid har vært. En kommune som Rauma kan ikke leve av idyll alene. ISKI vil trekke turister til Rauma også på vinterstid. Det er her kommunen har et stort potensial. Turistene vil legge igjen penger som kommer både kommunen, lokalt næringsliv og grunneiere til gode.

Jeg reagerer på Naturvernforbundet som sier at ISKI ikke passer inn i Rauma kommunes nye visjon om at de skal være verdens beste kommune for naturglade mennesker. ISKI vil gjøre at enda flere får oppleve den flotte naturen i området. Det er ikke sånn at de som ønsker å benytte seg av en skiheis ikke er naturglade! Det vil selvfølgelig bli et inngrep i naturen, men ISKI vil ikke forringe toppturmulighetene, heller det motsatte. Det er enormt store områder ellers i kommunen som er helt uberørt.

Rauma ønsker vekst og ISKI er et ”være eller ikke være” for kommunen. Jeg tror når folk tenker gjennom alle sidene rundt ISKI så vil de konkludere med at dette er noe Rauma kommune og regionen bare må ha.

Børge: Jeg forstår mange av synspunktene til de som er i mot en utbygging. Men skal kommunen vår bli attraktiv å bo i må vi gi flere tilbud til innbyggerne. I Rauma har vi plass til folk med alle synspunkter og interesser. Iski vil utvikle kommunen enormt innen idrett og reiseliv. Synes også at ISKI passer perfekt sammen med visjonen til Rauma kommune, som skal være verdens beste kommune for naturglade mennesker. Du er jo glad i naturen når du kjører ski i et alpinanlegg. Naturglede er vidt begrep som fanger mange aktiviteter. ISKI er et perfekt tiltak for å få flere i aktivitet ute i naturen. En utbygging gjør at kommunen vil kunne tilby enda mer, og det vil ikke ødelegge noe for det tilbudet som er i dag. Vi kan fortsatt tilby enorme områder med uberørt terreng. Jeg tror at den kombinasjonen vi vil få, vil være veldig attraktiv for folk også utenfor kommunen. Så dette prosjektet må jo bare være positivt for Isfjorden og kommunen. Sommerstid er Rauma et kjent turistmål, tenk om det også ble attraktivt om vinteren. Da vil Rauma kommune bli en komplett reiselivskommune.

   
   
   
    Back to the top    
         
         
       
    Copyright: www.iski.no - Kontakt